Ознаке

Novac za isplatu penzija, ovim tempom, bi se mogao istrošiti za pola godine, upozoravaju iz Radne grupe za reformu Penzijskog fonda Srbije. A, koliko je kasa plitka, ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara! Dugovi po doprinosu preko 233 milijarde.

To znači da su po jednom osiguraniku naplaćeni doprinosi u iznosu od 42.818 dinara za godinu dana (obračunato na najnižu osnovicu) dok je po jednom penzioneru isplaćeno minimalno 100.697 dinara godišnje. Kada se uzme u obzir da Fond ima skoro dva miliona osiguranika i 1,6 miliona penzionera, jasno se može zaključiti koliki su gubici. Iz tog je razloga Radna grupa poslala Vladi RS ”pismo o namerama” u kojem najavljuje korake kojima će…

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu vesti-online.com »

____

Povezane vesti

Ima li novca za penzije

Novi magazin pre 1 sat

Novca za penzije ima samo za još pola godine!

Večernje novosti pre 11 sati
_____________
Србија ушла у црвено

Само годину дана пошто је држава Србија дала часну реч да се неће задуживати преко мере, јавни дуг готово да је достигао законом дозвољену границу. Министарство финансија јуче је саопштило да су на крају септембра државна дуговања износила 14,47 милијарди евра, што је 44,4 одсто бруто домаћег производа, односно свега онога што привреда створи за годину дана. Према Закону о буџетском систему јавни дуг не може да буде већи од 45 одсто БДП-а. Иначе, фискална правила којима се ограничава ниво државне потрошње и дуговања врло често су од надлежних истицана као један од највећих успеха претходног аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Пре само месец дана, према подацима Министарства финансија, укупни државни зајам био је на нивоу од 41,7 одсто, односно 13,79 милијарди евра. Овом повећању кумовало је најновије задуживање државе емитовањем обвезница на међународном тржишту од милијарду долара…

Видети више: http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Drzavni-dug-u-mrtvoj-trci-sa-zakonom.sr.html

 

______________

 Изворни пиходи за пензије све мањи

Управни одбор пензијског фонда запослених упутиће влади, синдикатима, Унији послодаваца и пензионерима писмо о намерама за реструктурисање републичког пензијског фонда како би се он постепено опоравио. Исплата пензија за милионску пензионерску популацију у све већој мери зависи од дотација из буџета, па је питање до када ће државна каса издржати толики притисак, закључак је са јучерашње седнице Управног одбора овог фонда.

Чланови УО затражили су враћање Службе друштвеног књиговодства како би се поново увела контрола у наплату доприноса за запослене, јер док је постојао СДК није могло да се догоди да послодавац исплати плате, а не уплати доприносе, што је сада случај.

Видети више : http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Izvorni-prihodi-za-penzije-sve-manji.sr.html