Ознаке

Piše: Spasoje Vlajić: TREĆE OKO, br. 522

 Piše: Spasoje Vlajić
Tajanstvena Kremna, istovremeno svetla i senovita, prozračna i neuhvatljiva radarima i elektronskim ometanjima, pojačavala su neobične moći Ranđelovog vodećeg tima “T-11VUD”.
Uz svetlosnog ratnika Ranđela, u tom alfa timu bili su Mehmed, pesnik derviškog tajanstva, i zmajeviti Vulko, čiju sam moć upoznao prilikom natčulnih bojeva protiv crnomagijaša i satanista u okolini Štutgarta.
Sve je to bilo daleko od mojih shvatanja, neverovatno i nepojmljivo. Onda sam se suočio sa očiglednim zemaljskim posledicama njihovog naduzročnog delovanja i poverovao kako tu nečeg ima – da smo možda na tragu sile koja je iza svih sila i daje odlučujuću prednost. O tome opširno piše u knjigama Moć je u mislima, Magija i peta sila i Rajski ritam života.
Sedeli su na proplanku odakle je pogled plutao po zelenoj pučini i talasao se ka senovitim brdima, plavom nebu i unutrašnjem nedogledu.
Pozdraviše me dobrodošlicom i zagrljajima.
– Kako si? – upitah Mehmeda, a on mi odgovori našom lozinkom iz studentskih dana, Rumijevim stihovima:
– A kako bi bio onaj po čijim željama svet se kreće, po čijoj volji teku bujice i potoci, a i zvezde se kreću kako on poželi…
– Učitelj nas je okupio i postavio zadatak da tri ogranka iste sile ujedinimo u duhovnu snagu koja preobražava i spasava svet – objašnjavao je Ranđel.
– Koji su to ogranci iste sile? – upitah.
– To će ti reći Mehmed. Prateći Učitelja, stigao je i na mesta gde mi nismo dospeli.
– Koja su to mesta? – množila su se pitanja.
– Do tih mesta se ne stiže putujući po zemlji, vodi, ni po vazduhu. Ta mesta su izvan ovog prostora i vremena. Do njih se stiže prolaskom kroz sopstveni um – odgovori Mehmed i poče da objašnjava tajnu:
– Reći ću ti ono čemu nas je naučio Sabahudin. Radi se o tri ogranka iste sile. Kod tibetanskih monaha to je tsal, hrišćanski mistici je nazivaju otelotvorena reč, a islamski sufiji alam almital. Sva tri iskaza govore o srodnom shvatanju da čulni svet nastaje iz misli, uma, duha. Veliki duhovnici su svesni te istine. Oni samosvešću poniru u dubine otvorenog uma i svojim misaonim slikama i rečima oblikuju budućnost. To svojstvo je prirodan dar svakom čoveku i mi ga ovde razvijamo, usavršavamo i primenjujemo.
Bilo mi je jasno šta Mehmed govori, jer sam znao o čemu se radi. Tibetanski tantrički mistici smatraju da misli proizvode talase posebne energije koji se zovu tsal. Oni veruju da je cela vasiona proizvod Uma i da sve u njoj stvara i pokreće tsal svih bića.Većina ljudi nije svesna ove moći i zato je koriste samo veliki duhovnici.
Slično shvatanje imaju i persijski islamski mistici, sufiji. Tananu materiju misli oni nazivaju alam almital i smatraju da ona oblikuje slike u umu koje, potom, određuju tok našeg života.
Shvatanje da misli, zapravo vera, grade sudbinu, dolaze iz drevnih vremena i prisutna su širom sveta. To svedljudsko iskustvo ima vidno mesto i u hrišćanstvu, a temelji se na Hristovim otelotvorenim rečima poput “izlečen si”.
U naše doba, naučnici su otkrili šta bi mogao biti tibetanski tsal ili islamski alam almital. Ta tanana materija, povezana sa mislima jesu moždani talasi. Uz prisustvo najmanje količine energije koja postoji u prirodi, moždani talasi su osnovne opeke za izgradnju znane i neznane stvarnosti. Pošto se misli prostiru preko živčanih struja i moždanih talasa, izvesno je da se iz dubine uma može delovati na stanje tela, ali i na događaje u fizičkom svetu.
– Ta tri ogranka, tri predstave o saglasju naših misli i duša spajamo u jedinstvenu silu sa neizmernim moćima – govorio je Mehmed.
– Kako objedinjujete te ogranke u zajedničku silu, silu značenja? – zanimalo me je.
– Molitvom. Molimo se pet puta na dan. Vulko se moli trojednom Bogu, ja se molim jednom svemilosnom Alahu sa sto imena, a zajedno se molimo nadimenom i samilosnom Tvorcu koji je sve stvorio, pa i predstave i imena za Njega.
– Lepa zamisao……..

videti više: http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=48&articleId=248