Ознаке

Часопис будућности

Часопис будућности

(Један од највећих заробљеничких логора у Европи – Први светски рат)

У малом месту Јиндриховице у Чешкој налази се српско војничко гробље, мало коме познато, скривено и запостављено стратиште које наша званична историја готово и не нотира.
Јиндриховице су биле највећи заробљенички логор на територији Аустроугарске. Српске војнике и цивиле заробљавала је и прикупљала аустријска војска током одбране и слома Србије, највише њих 1914-те и 1915-е године, и депортовала у ово место уз саму немачку границу. Медју 40 хиљада заробљених било је Руса, Румуна, Литванаца и Италијана, Срба највише.

На спомен плочи маузолеја је број од 7100 жртава. Логор је био познат по томе што није било масовних убистава, али је масовног страдања било.

Логораши су умирали од тифуса, глади и исцрпљености. Радили су до изнемоглости у оближњем каменолому и градили фабрику хемије у Соколову,идући пешке сваког дана 30 километара.

Бивало је дана да их је умирало и по четрдесеторо. Њихови саборци односили су их на гробље у данашњој јиндриховачкој шуми, у отвореним, дрвеним сандуцима. Тамо би их изручили у јаме, а ковчеге враћали у логор, да у њих сместе новоумрле. Неки од оних који су данас носили сандуке – сутрадан би били у њима!
У јиндриховачкој шуми која је била у саставу логора данас се, од разгранстих крошњи борова и јела небо готово не види а камо ли 1600 гробова српских војника чије кости леже у расутим и једва видљивим хумкама које су формирале фамилије страдалих након Великог рата али их данас готово нико не посећује.

Сем тимочанина Дејана Рандјеловића, који је српско гробље у Чешкој открио случајно, берући печурке у шуми 1994-те. Из обижњих Карлових Вари, где живи, он од тада редовно долази у Јиндриховице, обилази и маузолеј и гробље у шуми, по чему је једини чувар сени јиндриховачких српских ратника и цивила.

Извор: http://youtu.be/ZDnievblO6s