Ознаке

 

MOSKVA – Rusija bi mogla vojno da napadne Saudijsku Arabiju zbog njene direktne umešanosti u nedavne terorističke masakre u ruskom gradu Volgogradu u kojima su bombaši-samoubice usmrtili 32 ljudi, a ranili više od 100.

Vladimir Putin 650x443 Rusija će sravniti Saudijsku Arabiju? To tvrdi iranski medij Pres TV, navodeći da i ruske obaveštajne službe, ali i predsednik te zemlje Vladimir Putin, imaju solidne informacije o tome da arapska zemlja ima veze sa ekstremistima koji su stacionirani u regionu Severnog Kavkaza i odatle napadaju Ruse, posebno sad pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Iranci tvrde da je Putinu još u julu prošle godine šef saudijske obaveštajne službe Bandar bin Sultan zapretio da bi Rusiju mogli da napadnu teroristi koje finansiraju vehabije iz njegove zemlje. Takođe, i da bi sve to posebno moglo da se intenzivira pre OI.
– Mi kontrolišemo grupacije na Kavkazu – rekao je navodno Bandar, koga iranski medij karakteriše kao saudijskog špijuna.

Grad Volgograd predstavlja glavnu vezu Moskve s južnim delom zemlje i gradom na obali Crnog mora, Sočijem, gde će 7. februara početi jedan od najvažnijih događaja za Rusiju u ovoj godini. Prema ranijim navodima, Zimske olimpijske igre predstavljaju nešto čime bi ta zemlja konačno demonstrirala svoj povratak na svetsku scenu i prikazala dominaciju i snagu. Međutim, dva uzastopna bombaška napada u Volgogradu 29. i 30. decembra destabilizovala su vlast te zemlje i izazvala strah i zabrinutost stanovništva, ali i celog sveta, s obzirom na to da će predstavnici stotine zemalja u vreme OI otputovati u Soči.

Zbog toga je Putin javno istakao da će odlučno stati na put svim terorističkim frakcijama koje prete da ugroze stabilnost njegove države i da će sve ekstremiste sravniti sa zemljom. Sad se navodi da bi te pretnje ruskog lidera mogle da znače i direktan napad na Saudijsku Arabiju zbog njenog zatvaranja očiju kad je reč o podržavanju terorista s njene teritorije.

– Postoje čak i nepotvrđeni izveštaji da je Putin sa svojim bliskim bezbednosnim saradnicima već potpisao plan prema kojem će uskoro uslediti uništavanje Saudijske Arabije – navodi Pres TV.

izvor: kurir

 

Русија ће сравнити Саудијску Арабију? – Правда.